”Ledig” dag

Bara F1 inplanerat i kalendern idag och Freddys tredje dejt med H. 
Vi packade släpet fullt med saker som ska köras till tippen. Bl.a. hästtäcken som är välanvända, lite trasiga men som fått stanna kvar ifall man någon gång skulle behöva... den dagen kommer aldrig så nu fick de åka iväg. 
Ridhuset sladdades och vattnades, bygget städades upp och vi byggde ett provisoriskt lock till brunnen. Mycket hinner man med på sin lediga dag.

Danny fick nya skor och vi testar att lägga ut skon lite till för att se om det kan hjälpa till att räta upp insidan på ena framhoven. 
Jag red sedan uppe i ridhuset och jobbade med volter i trav och övergångar t/g samt s/g.  Jag hindrade frustrationen att pysa ut när han just nu har bestämt sig för att kortsidan är väldigt läskig. Jag behöll lugnet och vi jobbar på att gå lugnt förbi utan att fly. Ett basicpass men ack så viktigt. 

Jippie började nu jobba efter vilan. Tömkörning på schemat och hon behöver verkligen nya skor innan vi sätter igång på allvar. På dessa 5 veckor så har de vuxit väldigt mycket. 
Hon jobbade övergångar t/s och t/g. Avslutade sedan med lite handpåläggning och mys under värmelamporna. 

Freddy träffade H idag och han skötte sig väl, så väl att hon kastade över benen och där satt hon. Viktfördelningen blev lite annorlunda tyckte han och funderade på vad som hänt men inga tendenser alls att bli orolig. Flera gånger tar hon och flyttar benet över i pauserna när vi skrittat längs fyrkanten. Vi gör också samma sak i andra varvet för att kolla av så han inte blir rädd när han lättare ser henne på sin högra sida. 
Det flyter på bra och jag är så stolt över båda. 
(null)

Flyger fram

Redan helg och jag känner att jag inte hinner med men samtidigt när jag tänker till så är det väldigt mycket på agendan just nu. 

Fredag:
Jippie fick lite massage och promenad. 
Freddy fick longering. 
Danny fick massage och jogg på lina. 
Jag ägnade hela fm åt bokföring och pappersarbete. 

Idag: 
Freddy tömkörning och de andra två vila för jag hade domaruppdrag hela dagen. 

Det blir en lång dag med både ÖD och dömning, det tar på krafterna eftersom man vill göra ett gott jobb. 
Det är kul att få skrivaren att förstå skillnaderna mellan en 5a, 6a och en 7a. Vad som i grunden krävs för dessa tre olika betyg och kanske varför man ibland väljer 6,5. 

Grunden i dressyren är en korrekt och för klassen lämplig form, där till rakriktning genom spårning och lämplig ställning samt rätt energi, balans och tempo. 
Att rida LC-LB kan verka väldigt enkelt när man tittar på ridvägarna och att det inte är så mycket krumelurer men ack vad du blir lurad. 

Bara att vända rätt upp och inte missa linjen kräver förberedelser redan innan hörnpasseringen innan vändningen vid A. 
Att få till samma korrekta ridning av hörn och vägar mm inne på en tävlingsbana kräver träning, både hemma och framridning. Det behövs sedan också några starter för tävlingsnerverna att vara under kontroll så att hästen känner igen ryttarens signaler. 

Dressyren är en härlig sport och den förenar många olika människor, du kan börja tävla sent eller tidigt i livet och du kan tävla för att få ett kvitto på din träning eller en statusuppdatering vad du behöver träna på. Du kan tävla med eller emot andra eller dig själv. 
Dressyren handlar om att skapa en hållbar och lydig häst som man kan ha kul med i skogen, på hoppbanan eller där det passar dig. 
Dressyren handlar om att lära varje ryttare att samverka hjälpgivningen och hjälpa hästen att arbeta på ett korrekt sätt för att bli hållbar som ridhäst. 

2a dejten

Igår kväll hade H och Freddy sin andra dejt. Han är lite okoncentrerad när han behöver stå still men skötte sig väl, dock fungerade inte styrningen tillräckligt för att sätta sig i sadeln men han reagerade inget när hon reste upp överkroppen och viftade på "fel" sida. 
Nu ska Freddy och jag öva på styrning tills hon kommer igen på söndag. 

Jag red även Danny igår och idag. Vi jobbar med övergångarna galopp/skritt/galopp för att bygga bärighet och en lättare kontakt. 
Idag kom även Sharpman på ett av sina regelbundna besök i ridhuset. Danny fick sin sadel kontrollerad i förbigående eftersom jag hade lite funderingar. Jag har nog varit lite för dålig på att spänna gjorden och det påverkar såklart hur sadeln rör sig under passet. 
Danny fick även en present som kom med posten, ett Antares huvudlag till ett kandar. Han gillar skarpt sitt träns och nu när vi börjar rida på kandaret igen så saknade han nackstycket. 

Jippies vila börjar gå mot sitt slut och vi kör igång på lördag är planen om jag inte tjuvstartar imorgon med lite lättare promenad och jogg på lina. Ikväll så fick hon lite massage och handpåläggning för att fjäska lite för henne. Det ska bli kul att dra igång igen och jag hoppas hon vilat upp sig, för nu börjar träningen mot 5års kraven. 

(null)