Träning

Innan dagens träning så red jag Danny, kände att jag inte orkade träna två hästar samma kväll denna vecka och för att få valuta för pengarna så måste jag mentalt vara pigg. 


När man rider själv så är det lättare att ta pauser, variera arbetsinsatsen mm. 
Det som vi just nu håller på med är basic och jag håller på att laborera med olika övningar för att hitta en snabb väg till samling och lösgjordheten som behövs för att göra alla rörelser på en tävlingsmässig nivå. 
Man skulle kunna säga att jag håller på att ta fram en optimal framridningsstrategi. 
När vi idag väl kom dit så fick vi till riktigt fina bytesserier, utan några problem för mig att sitta rakt och ge hjälpen i rätt läge. Vi avslutade med piff-&puff-tänk, wow säger jag bara! Kan knappt fatta att vi nu börjar hitta mer och mer knapparna för det här. 

Efter en liten paus så var det dags att göra iordning Mausi inför träningen. Det var kyligare i luften och hon kändes piggare igen. 
Hade ingen riktig plan när jag skrittade fram och direkt testade hon läget men inget som oroar mig längre. 
Övade på hörnpasseringar idag, små steg i hörnen och uppåt efteråt. 
Fina skänkelvikningar och så började vi titta på bogen in/tagen bakdel, viktigt att inte kräva för mycket tvärning eftersom hon då lätt hamnar i framvikt. 
Eftersom jag börjar kräva lite mer av henne i galoppen, rakriktning, så försöker hon dra mig ur sadeln när det blir jobbigt. Jag måste då hålla mina axlar bakom lodlinjen och när hon drar iväg så drar hon mig ner i sadeln istället för ur. Då är det lättare för mig att krama om med skänkeln plus vicka på fingrarna. 
Stundtals blir det bra men ack vad hon tycker jag är jobbig. 
Avslutade med några travlängningar, först lite bogen in innan vi ger oss iväg. Takten (!!!) är så viktig att hålla kvar, inte lockas att driva på. Hålla om med underskänkeln och följa med. 

Vilken eftermiddag och kväll, älskar verkligen mina hästar och allt de ger mig. 

Redan onsdag?!

Dagarna flyger fram och nu har halva oktober gått. 

Varje dag det regnar, blåser eller både ock så är jag så tacksam över ridhuset. Det underlättar verkligen i vardagen att slippa koppla för, lasta, åka, lasta ur, (rida), lasta i, åka, lasta ur, mocka transport, koppla av - nä jag längtar inte tillbaka. 
En annan fördel är att jag kan ha lektioner här hemma, jag slipper åka iväg till olika ställen, slipper fundera på väderlek och kläder. Det har gjort att jag har utökat mängden lektioner eftersom det är lättare och jag slipper restiden. 
Sedan jag bokade av tider för min egna ridning så flyter det på bättre, tidigare så kunde jag boka lektioner och hann inte rida själv, vilket ledde till frustration. 
Nu ska jag bara börja boka in tider för bokföringen också eftersom det lätt skjuts på framtiden. 

Hästarna har jobbat bra. I måndags jobbade jag hela kvällen på mitt civila jobb och därför fick de en vilodag. 
Igår så red jag Danny först och jag tvingade mig att rida mest travskolor, jag tycker det är så svårt och jag halkar lätt fel, spänner mig, tittar fel, blir ivrig och tappar takten. 
Men ska vi bli bättre så måste jag öva på det som är jobbigt. 

Mausi tömkördes på ridbanan i söndags eftersom jag ville låta skavet få två dagar vila, det envisas med att inte bli ”hårklätt” men nu blir det ingen rodnad efter ridningen iallafall. 
Igår så red jag och nu försöker jag lägga upp en plan för ridpasset, vi har nu kommit dit att vi först jobbar lösgörande och kollar av de tre första stegen i utbildningsskalan. 
Takten och kontakten(stöd) i trav är det första jag kollar av, lösgjorande volter och skänkelvikning hjälper mig sedan med rakriktningen
Dessa fyra byggstenar är ibland det enda jag kämpar med innan vi kan gå vidare, i traven börjar vi nosa på de sista två stegen men i galopp så har vi en bra bit kvar med rakriktningen. 
Jag är glad för mina speglar som kan hjälpa mig att ha koll men bästa hjälpen är när C eller L står på marken och hjälper oss. Ikväll är det dags för C, nästa vecka åker vi till L. 

Grundridning

Idag hade jag lektioner, hela dagen. 

Det slår mig hur viktigt det är med grunderna i sitsen, hjälpgivning och vägar. 

Tillsammans med en klubb i området har de en ryttarsatsning för barn och ungdomar där de ska ta de olika ryttarmärken som finns. Därför satt jag och tittade igenom informationen och planerade lite, när det slog mig hur många runt omkring mig som skulle behöva denna grundutbildning som märkena erbjuder. 
När jag sedan står och undervisar så får jag även samma reaktion från några vuxna åhörare. 

Varför har vi börjat slarva med grunderna? Varför rider så många barn, ungdomar och vuxna helt utan förståelse för varför/hur/när/vad? 

Många slutar i tidig ålder på ridskola om man ens går på någon innan man skaffar första ponny/häst, egen eller medryttare och många sitter hemma(bana eller skogen) utan hjälp från marken. 

Jag har flera gånger mött ryttare som rider öppnor och slutor utan att ens veta skillnaden och hjälpgivning men mest skrämmande innan ens ekipaget har hittat takt, kontakt och rakriktning i alla gångarter. 
Ryttare som hoppar över en meter höga hinder men som inte kan reglera tempo utan att använda sig av ett skapt bett. Där balansen i svängarna saknas och all kraft går förlorad bara för att ryttaren inte lärt sig att vägarna, sitsen och tempot är A och O innan hindren höjs och att både häst och ryttare tappar självförtroende eller skadar sig. 

När slutade tränarna undervisa ryttaren och började bara fokusera på hästen? 
Hästen och hur hästen går är en produkt, resultatet, av hur ryttaren rider! 
Börja rid och våga lämna ut er själva som ryttare, låt inverkansridning och dressyrryttarbedömning bli obligatorisk i ponnyålder och på lokala tävlingar på häst. 
Våga välja tränare som tjatar om handställning och blicken framför överilade tempon och krumelurer. Våga frågasätta tränare som rekommenderar skarpare bett för att få hästen att lyda i hoppning och be de jobba mer lydnad mellan hinder innan höjden höjs. 

Låt grundläggande ridning, sits och hjälpgivning, men också olika ridvägars korrekthet få ta all tid och vara alla ryttares fokus. 
"Alla kan rida GP" säger Patrik Kittel men för att göra det så måste grunden sitta och du får aldrig slarva med sitsen, takten, tempo och att rida sin häst i form. 
Alla kan rida GP bara man får chansen att träna för någon som är noga med grunderna och det finns  ingen genväg. Genvägar är senvägar heter det och så är det även i ridning, någon gång brister det.