Mål för Danny 2018

S (specifikt) 

Starta Lag-SM och rida Inter1, PSG och MsvA på högre medel än 2017

M (mätbart) 

Inter1: medel på 63,5%   (medel 2017:62,42%)

PSG: medel på 64%  (medel 2017:63,07%)

MsvA: medel på 65% (medel 2017: 63,98%)

A (accepterat)

Både jag och mina tränare tror att detta. Under hösten har Danny visat att han börjar hitta med bärighet i traven och vi jobbar med början till passage.

R (realistiskt)

Sista starten 2017 i en MsvA så red vi ihop 66% och har även under senare delen på året gjort starter på 64,5-65,5% som visar på att målet är realistiskt. Även sista starten (av 3 starter) av PSG reds på 64,9% och visar på att målet är realistiskt.

Utmaningen blir att öka medel i Inter1. Under 2017 startade vi tre gånger i Inter1 och låg på en jämn nivå runt 62% av alla domare, genom att arbeta med våra svagaste (bedömningsgrupper som ligger under 6,0 i medel) samt våra utvecklingsområden (bedömningsgrupper som ligger mellan 6,0-6,2 i medel) och samtidigt jobba med grunderna för att stärka upp ytterligare så kommer vi kunna komma till ett medel på 63,5%.

Svagheterna är: galoppombyten i var tredje och bytet efter höger piruetten.

·         Byten i var 3e har sedan 2016 sjunkit med 1,1 och låg på 6,5, därför beror denna svaghet inte på teknik utan att vi på en start fick en miss. Utan den missen låg medel på 6,4 under 2017. Missar i byten beror oftast på att jag hamnar fel i sadeln och då blir otydlig eller sen med byteshjälpen. En annan förklaring är att när vi nu börjar med byten i vartannat/varje så blir vi lite övertaggade. Därför är det viktigt att jag när jag övar bytesserier varierar mellan de olika intervallerna och på så sätt gör honom lyhörd och mig själv säker i byteshjälperna.

·         Bytet efter hö piruetten är det sista bytet innan hörnet, bärigheten och energin tar slut efter linjen med två piruetter och ett byte vid B. Under 2017 så hade vi en miss på ena starten och i övrigt låg medel på 6,5. Utgången ur piruetten och att jag aktiverar galoppen innan bytet samt håller ihop honom inför bytet och inte svänger i språnget är nog viktiga detaljer att jobba med för att inte få miss i detta byte.

Utvecklingsområden är bla: Halt-ryggning, öppna, byten i vartannat, dubbel koeff:, samlad och ökad skritt, galoppsax, hö piruett.

·         Halt-Ryggning-framridning i trav handlar om stillheten i halten, att öka villigheten att rygga och behålla formen samt att direkt tänka framåt i trav efteråt.

·         Öppnorna på medellinjen handlar om bristen av bärighet i trav, att få en lättare framdel

·         Byten i vartannat är inte någon grundläggande utan beror på en miss under 2017, utan den starten så ligger medel på 6,8 2017. Därför är denna punkt inte lika allvarlig men jag måste tänka och jobba med samma som med 3orna. Detta blir extra viktigt nu när vi har börjat jobba med byten i varje.

·         Samlade och ökade skritten är ett grundläggande utvecklingsområde som vi måste öva på. Det är också viktigt eftersom skrittens båda bedömningsgrupper är det dubbelkoeffecient på och väldigt dyrbara. Danny har en bra skritt men behöver jobba på den samlade skritten med kontakten och energin samt att snabbare slappna av i den ökade.

·         Galoppsaxen är en väldigt teknisk rörelse så bärigheten i galopp tydligt visas. Det handlar om ingången (att inte tappa samlingen inför första slutan), sedan att rida fram ett språng till första bytet och få igenom förhållningen och samlingen efteråt inför andra slutan. Samma sak sedan inför byte nr 2, sluta nr 3 och byte nr 3. Det handlar om att inte komma över kvartslinjen utan få plats att rida fram inför varje byte för att få energi och kunna ha något att samla upp.

·         Hö piruett är den andra piruetten och den görs efter ett byte vid B. Bytet får inte bli långt/flackt, jag måste ta en förhållning och rida fram innan uppsamlingen till piruettgalopp börjar. Det gäller att inte ha för bråttom att börja vända utan vänta med vändningen till att bakbenen är vid punkten för piruetten. Jag får heller inte ”pusta ut” och släppa iväg honom efter piruetten utan vara noga med blicken och yttersidan i utgången, gå ur piruetten ett steg innan.

 

T (tidsatt)

Jan: Få hjälp med att hitta en sadel som passar både Danny och mig. Vi har en lugnare period med mycket övergångar skritt-trav, trav-galopp och galopp-skritt. Jobbar i en rundare form och fokuserar på min sits.

Feb: Jobba med skolorna i trav, tempoväxlingar och på olika linjer. Arbeta med ”fyrkanten” i galopp för att förbättra samlingen inför hörnpassering/vändningar för att inte tappa bärigheten och framdelens lätthet.

Mars: Teknikträna galoppsaxen.

April: Öva på att rida programmen.

Maj: Tävla Eskilstuna (MsvA/PSG)

Juni: Tävla Vansbro (MsvA/PSG och Inter1) samt Björkliden (MsvA/PSG och Inter1)

Juli: Tävla Dylta (MsvA o PSG) samt Hagfors (PSG, två st Inter1)

Aug: Lag-SM, efter det ska vi jobba vidare mot att kunna starta en ny klass bara för att få erfarenhet.

 

Kommentera här: