Lång helg

Hela helgen har jag jobbat, dock hästrelaterat men ändå. 

Att vara domare och överdomare gör att jag funderar och pratar mycket om sporten. Det finns säkert mycket att göra om vi vill göra dressyren publikvänligare men vill vi det? 

För mig spelar det ingen roll men dressyren på lokal och regionalnivå är inte till för publiken. Lika är det för all sport på lägre nivå, korpfotboll, innebandy eller slalom. Det är ingen publik mer än de närmaste vännerna eller familjen. 
Dressyren har en annan funktion inom ridsporten, den lär ryttaren att rida sin häst i bra balans, med rätt hjälper och i harmoni. 
Dressyren är grunden för en hållbar häst som är smidig, liksidig och självbärig så att ryttaren sedan kan utbilda den vidare till det den nu är mest lämpad för. 
Hopphästen måste vara lika stark i sina bakben för att kunna hoppa av ur både höger och vänster varv, den måste vara lyhörd på små vikthjälper som kortar eller länger sprången inför avstampet. Ju höger hinder desto mer behöver bakbenens "fjäder" spännas utan motstånd och mer samling krävs. Den måste smidigt kunna svänga på volter utan att bli styv i innersidan och tappa ytter eller falla fram i framvikt. 
Dressyren upp till La/MsvC är grundutbildning men man får inte slarva! Olika höstar tar olika lång tid på sig, olika ryttare lär sig också olika fort beroende på olika faktorer. 
Hästens byggnad, energi och arbetsvilja är faktorer som spelar in. 
Ryttarens balans, smidighet, finmotorik, ta instruktioner, träningslust och noggrannhet är nästan viktigare än hästen men ändå glömmer vi bort det ibland. 

Som domare ser jag fina hästar som lotsas väl runt banan av ryttaren, jag vet att ryttaren hjälper hästen att balansera sig och den hjälper hästen att visa upp sig. Sätter vi upp en mindre rutinerad ryttare med obalans och inkonsekventa hjälper på den hästen så går det inte lika bra, det kan till och med bli farligt i längden men de flesta hästarna är väldigt snälla och försöker göra sin ryttare till lags. 
Jag ser duktiga ryttare som tar en "vardaglig" häst och lotsar den väl igenom programmet med noggrannhet och harmoni. Dessa ekipage vinner väldigt ofta eftersom de då plockar in många 7or i utbildningsklasserna, när gångartshästarna inte håller sig på mattan av ryttaren. 

Det är ryttaren som i dessa klasser är den avgörande och viktigaste punkten Ryttarens ridning, sits och inverkan, är det jag önskar att alla övar mer på. Ha inte för bråttom upp i klasserna, rid LC på 70% några gånger, rid sedan LB på samma procent. Lär dig att balansera, gymnastisera och förbereda din häst på uppgiften. Lär dig att noggrannhet av vägar och ridning lönar sig i utbildningsklasserna. Träna inte bara hästen utan även din sits och inverkan. Det är du som  måste rida bättre för att få högre procent i utbildningsklasserna upp till La/MsvC eller så måste vi införa dressyrryttarbedömning istället för traditionell bedömning, precis som unghästbedömningen.
(null)